Едва ли днес има човек, който поне веднъж в живота си да не е отпивал глътка вино. Но колко са онези, които заставайки пред чашата със столче са се замисляли за качествата на тази божествена напитка?

Съвременната наука доказа, че съставът на виното е изключително сложен – стотици вещества, някои от които в много ниска концентрация, говорят за качествата на тази божествена напитка. Но ако се върнем назад в годините, нашите баби и дядовци едва ли са се замисляли за качествата на виното, което са произвеждали. В крайна сметка, винопроизводството в миналото е било част от живота на човека, крайният етап на една земеделска работа, каквато е лозарството.

С други думи, потенциалът на реколтата, колкото и добър да е бил, не е могъл да бъде до такава степен разгърнат, така щото максимално да бъдат запазени качествата на виното. Оттам може би се появява и фразата: „пийте от новото вино, докато е още добро“.

Днес нещата стоят по много различен начин.

Човекът все повече се старае да преодолява грубите пропуски при производството и съхранението на вино. Всеизвестно е, че оценката на качеството свързваме с думата: „дегустация“. За мнозина тя звучи плашещо и дори непознато, но всъщност тази дума не би трябвало да ни плаши и измъчва. Дегустацията е наш приятел, защото се доверява на нашите сетивни органи.

Благодарение на тях ние може да се ориентираме в пъстротата на винения свят, в който виното е червено, бяло или розе, с по-плътен или не чак толкова състав. Разбира се, и тук съществуват обективни и субективни признаци, по които може да оценяваме дадено вино. 

При субективната дегустация разчитаме на своите емоции, ценности и философия. Тази оценка е по-романтична, но и по-повърхностна, тя не ни дава важния отговор за качествата на виното, което оценяваме.

Хората, които разчитат на нея, са хора с по-малко знания, хора, за които се казва „повече говорят, отколкото разбират“. За тях е важен етикетът, фирмата производител или формата на бутилката.

Но това са все неща, свързани с пиара и маркетинга, а не толкова с вкусовите качества на виното. Запомнете, че и най-хубавият етикет или най-изтънчената стъклена бутилка не могат да подобрят качествата на едно нискокачествено вино. Няма да променят структурата му и да го превърнат в скъпо и желано.

Не така стоят нещата при обективната дегустация. При нея се търсят причинно-следствени връзки и се анализират детайлите, оценява се виното в чашата, а не бутилката или етикета. Тук се разчита на анонимността, т.е. всички вина, които подлежат на обективна дегустация са „анонимни вина“ до приключването на процеса по оценяване. 

Съществува мит, че не всеки може да дегустира и да оценява виното. Това не е така!

Много рядко някой има ниско чувствителни сетива, за да не може да се ориентира и да прецени кое вино си струва и кое не, но друго е по-важното – не забравяйте, че тук самообучението не помага. Ще ви е необходимо да се обърнете към специалисти, защото отдавна винопроизводството не е част само от крайния процес на лозарството, а е изкуство и наука, в което трябва да бъдат инвестирани време, усилия и средства. 

Текстът е създаден специално за Wine Wish.
Преизползването му е позволено само и единствено при посочване на източника с линк.

Пет причини защо да

ВЗЕМЕТЕ ВИНО АБОНАМЕНТ СЕГА

  • Една бутилка първокачествено вино всеки месец от български и чуждестранни изби.

  • Ръководство за консумация и любопитни факти към всяка бутилка.
  • Анкета след всяка доставка ни помага да направим услугата ни още по-персонализирана.
  • Доставката е напълно безплатна.
  • Членство в ексклузивния Wine Wish клуб.

  • Една бутилка първокачествено вино всеки месец от български и чуждестранни изби.

  • Ръководство за консумация и любопитни факти към всяка бутилка.
  • Анкета след всяка доставка ни помага да направим услугата ни още по-персонализирана.
  • Доставката е напълно безплатна.
  • Членство в ексклузивния Wine Wish клуб.

Вижте вариантите